o meni

BIOGRAFIJA AUTORA

BIOGRAFIJA AUTORA

Leontin Čapo Milenić, rođen je 16. lipnja 1989. u Osijeku. Hrvatski je pisac, lektor, urednik, prevoditelj te magistar hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku 2012. godine.

Dugi niz godina piše pjesme i priče raznovrsnih žanrova koje objavljuje u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji u književnim časopisima. 

Moji najveći uspjesi

KNJIŽEVNE NAGRADE

Svoj prvi roman “Kordina šaka”,  objavljuje 2011. godine te je uvršten u Top 10 preporučenih knjiga za ljeto web portala Tportal.hr
 
Svoj drugi, satirični roman “Izlet smrti”, objavljuje 2019. godine u  izdanju Udruge Krug Knjiga iz Zagreba. 
Roman je dobio pozitivne prikaze, te je prema glasovanju čitatelja književnog web portala Pisci i književnost osvojio peto mjesto između dvadeset nominiranih najboljih domaćih knjiga 2019. godine.
 
Roman je dobio potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao i romani “Kraljevstvo nade” (2020.) i “Kordine kronike” (2022.)
 
“Kraljevstvo nade” se velik broj tjedana nalazilo na rang listi Top 10 domaćih romana prema preporuci web stranice Hrvatska.Roman.
 
2021. godine, u izdanju Planjax Komerca, Tešanj, BiH, objavljuje svoju prvu zbirku priča “Djeca crnih očiju”, kolekciju priča horor, SF i fantasy žanra pisanih u zadnjih 15 godina. Knjiga je nagrađena na konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.
 
Udruga Vijuga 2021. dodjeljuje mu zahvalnicu za doprinos razvoju umjetnosti kroz program I support my artist.
 
2023. godine mu izlazi novi SF roman za mlade, “Posljednji princ Lire”. Knjiga je nagrađena na konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.
 
Što drugi kažu o mojim knjigama?

RECENZIJE ČITATELJA

Erika Ž.
Erika Ž.KORDINE KRONIKE - MAGIJA ALKOHOLA
Read More
Eric je i dalje originalan u svom pisanju te vjeran svom stilu punom parodije i satire, što mi se osobno ponajviše sviđa kod Ericovih romana kao i kratkih priča. Ono što me osim sadržaja ovoga puta apsolutno oduševilo je naslovna stranica. Čestitam autoru na ideji i izvedbi. Totalno vuče na osamdesete i vjerujem da je bilo komplesno izraditi je i ukomponirati sve elemente koje je autor osmislio. Hrabro naprijed, dragi Eriče!
Filip H.
Filip H.KORDINE KRONIKE - MAGIJA ALKOHOLA
Read More
Dakle, knjiga je upravo onakva kakvom ju dočarava sinopsis na stražnjoj korici - serijal kraćih priča o avanturama glavnog lika, u kojima se napetost isprepliće s mnogo humora. Radnja je smještena u jedan jedinstveno i neponovljivo komičan univerzum, u kojem su smišljeno izmiješana različita povijesna razdoblja sa sadašnjicom, kao i s nekim religijskim/mitološkim konceptima te elementima fantazije i znanstvene fantastike. Ono što mi se kod ovog pisca posebno sviđa jest što neprestano i bespoštedno kritizira društvo, pri čemu se ne pokorava današnjim tendencijama cenzure i kršenja slobode govora pod krinkom "socijalne pravde", "političke korektnosti" i sličnoga. Ako niste lako uvredljivi (a ako jeste, zašto uopće čitate fikciju?), uz ovu ćete se knjigu jako dobro nasmijati, a nakon nje vam određeni pojmovi iz svakodnevnog života nikada više neće biti isti. Ti pojmovi uključuju (između ostaloga) alkohol, plišane medvjediće, Huawei mobitele, sove, društvene mreže, naručivanje pizze, pa čak i zloglasni Covid-19! Puno pazdrava ovom piscu i radujem se njegovim sljedećim projektima!
Marijana I.
Marijana I.KORDINE KRONIKE - MAGIJA ALKOHOLA
Read More
Korda je jedan posve netipičan junak, sklon porocima svih vrsta. Sin Majke prirode, povjeren je na brigu učitelju Cha Pouu, majstoru borilačkih vještina i magije. U djetinjstvu "nesretnim slučajem" upada u kotao s vinom i od tada postaje ovisnik o alkoholu. U Magiji alkohola, Korda se susreće s povijesnim ličnostima, fantastičnim bićima i neobičnim vanzemaljcima. Bori se, kao plaćenik, junacima i zločincima iz svjetske povijesti, putuje Zemaljskom kuglom, više pijan nego trijezan. No, to ga ne sprječava u izvršavanju njegovih zadataka. Od Castra, Mao Ce Tunga, mafije, Mojsija, trolova dilera, Uber zmajeva, pokojeg vampira pa do samog Lucifera glavom i rogom. Zabavan i duhovit roman, iako ima mnoštvo likova svaki od njih ima svoju ulogu u radnji. Ovaj roman je svojevrsna posveta autora stripovima, B filmovima iz žanra fantastike, kung fu klasicima, ali i kritika društva u kojemu živimo. Nakon Izleta smrti (horor) i Kraljevstva nade (fantasy) ugodno sam iznenađena Magijom alkohola. Uvijek me veseli kad vidim napredak, utemeljen na mom osobnom ukusu, kod domaćih autora.
Vedran M.
Vedran M.DJECA CRNIH OČIJU
Read More
Knjiga mi se svidjela. Nadalje, želim spomenuti da Leontina smatram drugarom, i da samim time pristupam tekstu subjektivno. No pokušat ću ukratko iznijeti par stvari o zbirci, tako da budući čitatelji mogu steći nekakav dojam. Dakle, za one koji ne znaju, Leontin piše trash horror s elementima humora (pretežno crnog). I toga se ne stidi. Vjeran je toj kategorizaciji do kosti. Opisi scena su vividni, na trenutke puni krvi koja šprica na sve strane (ili lije kao iz kabla), kako i priliči trash horroru. Možda nedostaje uhoparajući vrisak poluodjevene žene koja trči pred ubojicom, ali zato nadmetanja u vrijeđanju ne fali. Humor koji Leontin provlači, ponajviše se primjećuje u dijalozima. Najčešće je tu igra u slaganju pogrdnih epiteta koji se nadograđuju svakim ripostiranjem, i koje su meni izvile usne u osmijeh. Leontinova proza je lagana. Nema tu puno zastajkivanja i vjerujem da se zbirka može pročitati u jednom sjedu. Ono što me osobno veseli jest da kako su priče išle prema kraju, tako se razina crnog humora smanjivala, i provlačile su se teme koje su svakom piscu barem nekad pale na um. Tako se u jednoj priči na tapetu došli kritičari, dok u drugoj imamo profil osobe koja ne voli djecu jer mu bude sjećanja na ožiljke koje su mu zadala baš djeca pri odrastanju. Iako je sve protkano kroz humor, uspio sam se zamisliti nad nekim scenama i pitati se koliko daleko mogu dosegnuti pogrdni jezici našega društva. I koliko to ostavlja traga na nama? U svakom slučaju, Leontin je pisac koji sebe ne shvaća ozbiljno (barem za sada, kako mi je rekao). 🙂 Nemojte ni vi. Leontin piše da bi vas zabavio i nasmijao. Meni je u tome uspio.
Katarina K.
Katarina K.DJECA CRNIH OČIJU
Read More
Sa dobrom knjigom nikada nisi sam. Takav sam imala osjećaj čitajući fantastične/horor priče ovog našega nadarenog pisca i dragog prijatelja. Na trenutke sam imala osjećaj da su likovi iz priča živi i svuda oko mene. Uz ovu horor poslasticu, svaka priča iz knjige Djeca crnih očiju je sanjanje otvorenih očiju! Radujem se slijedećoj!!
Mojica H.
Mojica H.DJECA CRNIH OČIJU
Read More
Djeca crnih očiju je zbirka kratkih priča. Kroz 8 priča su obrađene društvene teme na autorov sad već prepoznatljiv način. Crni humor, elementi horora, te satire. U nekim pričama se spominju i likovi iz romana Izlet smrti. Nikako te priče nisu nastavak romana, ali tko je čitao Izlet smrti, moglo bi mu kao meni biti zabavno prisjetiti se tih likova 😁. Posebno mi se svidjelo kako autor svoju ljubav prema glazbi i filmovima vješto ukomponira. Možete napraviti listu za pogledati filmove i poslušati pjesme 😊. Moje carstvo ispod - priča o toksičnoj vezi, kako je to kad vam druga strana sisa život. Iron Man - kritika obrazovnom sustavu, odnosu učitelja i djece, te kako je to kad ste kao dijete drukčiji od drugih. Cijena pokajanja - kritika društvu, što činimo ili ne činimo kad svjedočimo raznim užasima. Pogubno predavanje - još jedna kritika obrazovnom sustavu, koliko je prihvaćeno imati svoje mišljenje i koliko su profesori otvoreni za raspravu. Posljednja kritika - tko je danas sve kritičar, ima li slobode govora, kako se kritika formulira, kome se upućuje, te kakve su posljedice (ovdje imate odličnu listu filmova 😉). Smrt i nije tako loša - Dante u novom ruhu 😄. Zoorona nikad ne spava - kad spojite Koronu i Životinjsku farmu, dobijete Zooronu. Djeca crnih očiju - kakvi smo kao društvo unutar postojećih granica, kakvi van njih. Koliko prihvaćamo sami sebe, koliko druge. Odlično obrađene teme, obilje inteligentnog humora, dobar prikaz današnjeg društva.
Filip H.
Filip H.IZLET SMRTI
Read More
Dakle, na moju veliku sramotu, sve do jučer nisam uhvatio vremena početi čitati ovu knjigu. No jučer nakon što sam počeo, nisam je mogao pustiti i pročitao sam je od početka do kraja, unutar nekoliko sati (a pročitao bih vjerojatno i brže da nisam usput komentirao). Nekome tko ništa ne zna o ovoj knjizi ni o ovom autoru, prednja naslovnica možda bi mogla dati dojam da je knjiga ozbiljan horror, ali sadržaj stražnje korice jasno daje do znanja da je zapravo riječ o crnom humoru, stoga ovu knjigu treba početi čitati bez očekivanja ikakve ozbiljnosti u sadržaju. Dakle, crnog humora ima na pretek i to je ono što me u knjizi oduševilo. Brojni problemi današnjice, koji nas inače frustriraju u mrskoj svakodnevici (posebno u ovom našem dijelu svijeta), ovdje su prikazani kroz preuveličane i nadrealne situacije, do maksimuma nabijene crnim humorom, i upravo sve ono što inače mrzimo u ovom društvu (od prosječnog ljudskog mentaliteta do politike, ekonomije, religije i ostaloga) omogućava nam dobro se nasmijati uz ovu knjigu. Likovi su okarakterizirani nadrealno, s inače uobičajenim ljudskim manama dovedenim do ekstremnih i u našoj stvarnosti nemogućih razmjera, ali u ovakvoj priči drukčije ni ne treba biti. Ima likova koje ćete jednostavno morati zavoljeti, koliko god gnusni bili u pojedinim situacijama, što uostalom nije teško budući da u ovoj priči gotovo nitko nije savršeno moralno čist (što je na kraju krajeva i poanta priče). Sama radnja, kao što sam rekao, nije previše ozbiljna, ali priča (unatoč svjesno i smišljeno prikazanom besmislu u brojnim situacijama) ipak ima nekakvu "glavu i rep" i nekakve logične uzročno-posljedične veze između pojedinih zbivanja. To je svakako pozitivan dodatak priči, iako bi se i bez toga moglo dovoljno uživati u samom humoru. Sve u svemu, ako volite crni humor bez trunke srama i suzdržavanja, i ako ste već siti do grla "političke korektnosti", "uvredljivosti", "granica dobrog ukusa" i svih drugih izgovora za ograničavanje i remećenje ljudske kreativnosti i humora, toplo preporučam ovaj roman!
Božana Ć.
Božana Ć.IZLET SMRTI
Read More
Pročitala sam još jednu zanimljivu knjigu domaćeg autora. I opet mi je trebalo vrijeme da posložim dojmove. Ukratko, ekipa putuje na maturalac u Rumunjsku koji od samog početka krene naopako. Sve je posve neobično počevši od opake učiteljice, neuračunljivih učenika, pa do lukavog Ciganina koji se sasvim "slučajno" pridruži ekipi na putovanju. Neobična avantura započinje čak i prije nego autobusom krenu na put. Kako će putovanje završiti? Hoće li svi sretno stići na odredište? Na ta i mnoga druga pitanja odgovore ćete naći u knjizi. Što se tiče samoga žanra, moram priznati da se ne sjećam jesam li ikada pročitala nešto slično. Naime, riječ je o humorističnom horor-trileru koji je pun živopisnih opisa, crnohumornih prizora i satire, pa ćete tako naići na uistinu smiješne događaje i dijaloge koji su me na neki način podsjetili na crne komedije. Možda će vam navedeno zvučati strašno. Pa, možda bi i bilo strašno da nije upravo te vješto ubačene komedije i satire. Stil pisanja mi je odličan. Sve je promišljeno dozirano tako da ni u jednom trenutku knjiga nije dosadna, ni monotona. Ako se želite opustiti uz crnu komediju, onda je ova knjiga pun pogodak. Srdačno preporučujem.
Mauro L.
Mauro L.IZLET SMRTI
Read More
Humor, odnosno ono što prosječna osoba zove crnim humorom, i ekstremnost u skoro svakom pogledu su definitivno ono što definira ovu knjigu koja se čita u jednom dahu. Majstorski izvedenom atmosferom akcija ne staje ni u jednom trenutku, od same drame pred polazak učenika na školski izlet, pa do samog kraja knjige dominira - akcija kroz takvu dinamiku da mi je svaku večer bilo nemoguće uhvatiti trenutak u kojem ću odložiti knjigu i uputiti se spavati, jer nikako nisam uspijevao naći trenutak kad nešto malo "popusti", pa sam se osjećao kao da gledam film na rate koji prekidam u bilo kojem trenutku. Humora ne nedostaje, crnog, ekstremnog, bolesnog i nadasve - originalnog. I to je ono što jednostavno oduševljava kroz takve spontane sitnice koje se neočekivano pojavljuju praveći ovaj humor zaista smiješnim, za razliku od sve češćih reciklaža ili prisilnog nametanja umjetnog humora što se nerijetko nailazi po knjigama. Ali van toga, ako tom istom sadržaju pristupimo malo epistemološki, možemo prepoznati mnoge društvene teme koje su sporne, tabu, osjetljive, nepoželjne... A koje se ovdje hrabro seciraju u svom sirovom obliku. I upravo u tom sirovom obliku društvenih tabu tema mi je nešto nedostajalo u jednom aspektu. Autor nam cijelo vrijeme vrlo diskretno pomiče sve granice izdržljivosti, brutalnost i iskrenosti, prikazujući i ljudsko ponašanje u svom najprimitivnijem obliku, ali upravo mi svim tim ponašanjima (nasilja, pohlepe, sociopatije...) nedostajao jedan dio u aspektu seksualnosti; kao da tu nije otišao do kraja. Ima scena gdje sam očekivao isti onaj pomak naprijed, ekstremnost, originalnost, kao i u mnogim drugim temama kojima se bavi, ali tu uvijek kao da je stao. Sad, znamo da je Marquis de Sade za mene svetinja, pa se to može navesti kao argument zašto mi je to nedostajalo, ali mislim da se moglo pojačati taj aspekt i bez pornografskog aspekta, već kroz taj jedinstveni autorov humor. U svakom slučaju, knjiga koju vrijedi pročitati, kao i imati za joj se ponekad vratiti, i koju bi trebalo prevesti i preraditi u scenarij za film, jer da se ovo snimi u film siguran sam da bi to bila crna komedija desetljeća, ako ne i više.
Petra P.
Petra P.IZLET SMRTI
Read More
Hvala što si napisao ovaj roman, jednostavno sam pozitivno šokirana cijelom radnjom, puno sam se nasmijala, malo i prestrašila, opisi su ti veoma kreativni i jedinstveni, radnja je puna akcije i peripetija, odlično je korištena satira kako funkcionira današnje društvo, dosta maštovito izvedeno, pitko štivo za razbibrigu i savršeno za opuštanje od svakodnevnice.
Nera T.
Nera T.IZLET SMRTI
Read More
Kakav roman! Pročitala sam ga u jednom dahu. Ovo je upravo ono što mi je trebalo nakon ispitnih literatura 🙂 Knjiga savršena za odmor i zabavu. Uživala sam u svom potpisanom primjerku 😀 hvala dragi Eric 🙂
Dayana E.
Dayana E.IZLET SMRTI
Read More
Knjiga je sarkastičan prikaz našeg društva. Puna je humora i šokantnih scena i to mi se jako sviđa. Svaka čast Eric!
Božana Ć.
Božana Ć.KRALJEVSTVO NADE
Read More
Dojmovi za knjigu su takvi da ne znam od kuda bih krenula i kako bih vam ih prenijela. Već ste vjerojatno upoznati sa stilom pisanja i žanrom koji Eric preferira. I ova knjiga vjerno prati Ericov prepoznatljiv izričaj: humor kojim vješto barata, opisi koji su odlično napisani i nevjerojatna mašta. Pa je tako i u ovoj knjizi puno humora, koji, po mom mišljenju, čak i teške situacije koje su snašle likove čini zanimljivijim. A naš junak, neustrašivi Will, upast će u naizgled bezizlazne situacije i suočiti se i sa samim strašnim gospodarom Mordom, no naravno, nema te sile koja će Willa baciti na koljena... Kraljevstvo nade je roman pun akcije, avanture i iznenađenja. Niti u jednom trenutku nije dosadan i naporan. Prava je posveta žanru mača i magije. Posebno su me se dojmili opisi bitaka koje je autor tako slikovito napisao da ih u potpunosti možete dočarati. Roman srdačno preporučujem.
Ivana N.
Ivana N.KRALJEVSTVO NADE
Read More
Kraljevstvo nade je maštovit roman pun neočekivanih likova koji imaju svaki svoju svrhu, cilj i vještine koje ih čine posebnima. U romanu polazimo na putovanje mističnim svijetom i kraljevstvima koji su pod čizmom nevjerojatno zlog vladara čija duša je prodana demonu ludila. Na putu susrećemo stare znance, stječemo vjerne prijatelje, ali u stopu nas prate izdaja i pohlepa. Ususret velikom zlu zvanom Angus Mord i njegovim vojnicima pronaći ćemo hrabrost, vjernost i vlastitu snagu koju nismo ni znali da posjedujemo. Eric Johansson vješto je napisao ovu mješavinu humora i razornog zla, a svaki ljubitelj ovog žanra uživat će u ovom, prvenstveno zabavnom romanu. P.S. Očekujte i puno detalja inspiriranih velikanima fantasy književnosti, što daje poseban začin ovom lijepom djelu.
Laura D.
Laura D.KRALJEVSTVO NADE
Read More
Sviđa mi se stil pisanja, duhovit je i brz. Sve je puno akcije i događaji se brzo nižu. Iz tog razloga ostavlja dojam filma. Nakon čitanja scena ostaju žive. Opisi su "taman dovoljni", dovoljni da vidiš likove u svojoj glavi, a opet nema gušenja s pridjevima i kićenjem. Jedino je tema malo više muška, bitke,borbe, i taj jedan grubi svijet nije za moju "nevinu glavicu ", ali svejedno me uvuklo, jer je priča jako dobra i likovi su zanimljivi. I da, mogao je to biti roman od 300 stranica s puno pozadinskih priča i uvoda u akcije, ali mi se baš sviđa što nije. Odmah smo usred događanja. Prava je posveta žanru mača i magije, a humor je genijalan.
Marijana I.
Marijana I.KRALJEVSTVO NADE
Read More
Za vrijeme čitanja imala sam dojam da gledam odličan film.Dinamično, zabavno. Jako dobro je sve povezano. Odlična knjiga.
Nera T.
Nera T.KRALJEVSTVO NADE
Read More
Brutalno dobro štivo! Uživala sam čitajući ovaj akcijom nabijeni roman. Likovi su zanimljivi i lako se poistovjetiti s njima jer, unatoč tome što često imaju magične karakteristike, imaju i one ljudske (kao i sklonost ljudskim porocima). Opisi ratnih sukoba su toliko slikovito i vjerno prikazani da sam se mogla zamisliti na svakom bojnom polju na kojem su se naši junaci borili. Autor je ostao vjeran sebi i svom specifičnom smislu za humor što mi je super. Uživala sam i u autorovim nadasve zanimljivim posvetama drugim velikim autorima i djelima, od kojih bi izdvojila ovaj citat: "Zdravo, Voldemorte, drago mi je. Čuo sam svakakve priče o tvojoj legendarnoj ružnoći, ali moram ti priznati da si u stvarnosti daleko ružniji! - s osmijehom će mu Will. - Tko ti je sad taj Voldemort? Moje ime je Mord - zblenu se Prekrasni. - Jedan ružni zli čarobnjak iz fantastičnog književnog serijala veoma popularnog u Midgardu. Baš me podsjećaš na njega, obojica ste ćelavi - pojasni mu susretljivo mladić." Svidjela mi se također i posveta nordijskoj mitologiji. Sve u svemu odličan roman koji se vrlo lako čita i vrlo teško ispušta iz ruke! Uistinu je prava posveta žanru mača i magije! Uz sva sranja koja se trenutno događaju u svijetu lako je zaboraviti da dobro postoji i lako je izgubiti nadu. Ovaj roman podsjetit će vas upravo na postojanje dobra i iz ponekad grozne stvarnosti odvesti vas u pravo Kraljevstvo nade! Brutalno brutalno brutalno, dragi Eric!
Petra P.
Petra P.KRALJEVSTVO NADE
Read More
Fantastičan izbor za sve ljubitelje fan-fictiona, odlična knjiga kojom autor opisuje na humorističan način život Angusa Morda koji pomoću Demona ludila postaje moćan i poznat po mnogobrojnim vradžbinama. Poznat kao Prekrasni, postaje čarobnjakom i vladarom Windira, magičnog kraljevstva. Kako bi ga zbacili sa trona pomoćnici Wilhelma koji saznaje istinu o svom kraljevskom podrijetlu kreću u borbu protiv zla. Najviše mi se svidjela kraljica Andromaha koja je usnula san o dolasku pravog nasljednika krune Windira. Radnja je puna akcije, sve se odvija vrlo brzo, nema usporavanja radnje, ali dosljednost stilu pisanja se nastavlja. Vrlo dobro, osim što mi se nije svidio opisan način borbe i poneki naslov. Vrlo kreativno osmišljeno.
Mladen M.
Mladen M.KINGDOM OF HOPE
Read More
An intriguing style of writing, a good and well-executed idea and, what is my personal favorite, an irresistible vibe of the golden age of the sword and sorcery genre of the 80s. The wonderful alchemy of Willow, Clash of the Titans, Big trouble in Little China, mixed with the mythology of the Nords and the ancient Greeks. The characters are sometimes silly, interesting and dear in their own way, the plot is classically epic, which was the goal (whoever understands the novel, will get what Im talking about), women are fatal and villains (finally) are evil because they are Evil. Great, fun reading. A warm recommendation.
Jason H.
Jason H.KINGDOM OF HOPE
Read More
I am an old school fantasy/sci-fi guy who over the last few decades stopped reading as a hobby to mostly work on music as a musician. After stumbling upon Eric Johansson's novel "Kingdom of Hope" I became so enthralled in its creative words I ended up becoming so inspired by its characters and setting I wrote almost 3 full albums of concept music about Kingdom of Hope. This book and its amazing author are a unique and comforting experience it this profit driven world. It is art for the people by the people that love it. I cannot compare it to any other novel for it is unique in its own way. Please give it a read it is very GOOD:)
Previous
Next
Pročitajte osvrte na moje knjige

OSVRTI