Saznaj više o mojim djelima

INTERVJUI

Pozdrav dragi čitatelji !

INTERVIEW

INTERVJU ZA PORTAL  SiB.hr 

Leontin Čapo Milenić: „Uvijek vjerujte u sebe, svoje pisanje i svoje snove”

Leontin Čapo Milenić hrvatski je pisac, lektor, urednik i prevoditelj. Završio je hrvatski jezik i književnost te povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku. S obzirom na to da piše od svoje šeste godine, pisanje smatra svojim životnim pozivom.

Početkom osnovne škole krenuo je pisati haiku pjesme, dok je krajem osnovne i u srednjoj školi počeo pisati strukturalno i stilski složenije pjesme različite tematike, da bi krajem srednje škole i početkom fakulteta krenuo stvarati brojne horor, fantasy i SF priče. Svoj je prvi roman naziva „Kordina šaka” počeo pisati sa 17 godina te ga, nakon tri godine rada na njemu, objavio 2011. godine u izdanju Edicije Božičević iz Zagreba, posvetivši ga svom najboljem prijatelju iz školskih dana.

„Glavni junak ovoga romana Korda na čelu je mafijaške organizacije Otrovna ruska šaka. Roditelje nije nikad upoznao, a dok je kao dijete krao jaja iz orlova gnijezda u ruskoj džungli, pronašao ga je kineski šaolinski svećenik i čarobnjak koji ga je odlučio posvojiti. Odrasli Korda agresivni je alkoholičar koji sve svoje probleme rješava nasiljem”, opisuje.

Navedeni je roman protkan crnim humorom i na satiričan način progovara o današnjem svijetu, rasnim, nacionalnim i vojnim sukobima te kriminalu i alkoholizmu. Leontin govori kako je upravo satira njegovo najveće spisateljsko „oružje” jer se to njegovo „neozbiljno pisanje o ozbiljnim stvarima” sviđa velikom broju čitatelja te se njime lakše prenosi poruka čitatelju, kritizirajući postupke i djelovanje društva.

„Moje knjige na humorističan i poučan način govore o vječnoj borbi dobra i zla te pojedincima, buntovnicima i otpadnicima koji se neprestano, uspješno ili nešto manje uspješno, bore protiv zločina, licemjerja i nepravdi koje donose društvo, određene osobe i događaji oko nas”, dodaje.

Uz „Kordinu šaku”, Leontin je do sada objavio pet književnih djela, a to su satirični horor roman „Izlet smrti” (2019.), fantasy roman „Kraljevstvo nade” (2020.), zbirka SF i horor priča „Djeca crnih očiju” (2021.), humoristični SF i fantasy roman „Kordine kronike: Magija alkohola” (2022.) i SF roman za mlade „Posljednji princ Lire” (2023.).

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE NA SLJEDEĆIM LINKOVIMA:

https://sib.net.hr/kultura/ostalo-kultura/4340399/leontin-capo-milenic-uvijek-vjerujte-u-sebe-svoje-pisanje-i-svoje-snove/

https://mirelabelaj.com/2023/04/09/leontin-capo-milenic-uvijek-vjerujte-u-sebe-svoje-pisanje-i-svoje-snove/

INTERVJU ZA HRONIKE HELMA

Eric Johansson, rođen u Osijeku 1989.godine, talentovani je pisac iz Hrvatske, odrastao u spisateljskoj porodici koja iza sebe ima objavljenih nekoliko desetina romana i zbirki. Zanimanje za žanr fantastike i horora pokazao je u ranoj mladosti i hvala Bogu na tome.

Zašto hvala?

Zato jer bi fantastika i horor na Helmu bili na velikom gubitku da je, kojim slučajem, inspiracija odvela Erica Johanssona u neke druge žanrove, u neke druge vode. Ako se pitate šta je Helm… to je naziv za Balkansko poluostrvo, koji je bio u upotrebi pre nekoliko vekova.

No, da se vratimo Ericu Johanssonu i njegovim književnim delima, koja su zbog originalnosti i kvaliteta ovog autora učinila prepoznatljivim ne samo u Hrvatskoj već i van njenih granica.

Za početak, navešću par odabranih stihova iz jedne od Ericovih pesama, meni veoma upečatljive, sa namerom da čitaoci osete nagoveštaj kreativnosti, kojom je proviđenje obdarilo ovog autora.  

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE NA SLJEDEĆEM LINKU:

https://hronikehelma.com/2020/04/02/eric-johansson-autor-romana-izlet-smrti-i-kraljevstvo-nade-intervju/